# TODO
## To Decide (Comments needed!):
* Samarbeid. OK med følgende modell?
   * gjør deloppgave 1–k *individuelt* (de ikke-kreative oppgavene) først. Commit og push på vanlig måte. Hvis du vil kan du gjøre deloppgave (k+1)–n sammen med én annen person. Gi hverandre tilgang til hverandres kode; gå gjennom den andres kode for 1–k, kjør tester, diskuter løsninger, file bug reports for ting dere mener bør forbedres. All input fra partneren på deloppgave 1–k skal være synlig i prosjekthistorikken (f.eks. med detaljer i commit-meldingen eller ved å liste detaljene i AUTHORS.md filen).
   * for deloppgave (k+1)–n, kan dere diskutere, planlegge og gjennomføre oppgaven i felleskap. I såfall antakelig mest praktisk å bruke den enes repositorium som felles repositorium for alt. Marker alt dette nøye i OVERVIEW-filen og si ifra til TODO om samarbeidet, slik at vi kan fordele rettingen riktig.

Eventuelt følgende modell:
* Du kan samarbeide med andre studenter etter følgende regler:
   * Hvis du henter kode fra eller gir kode til en annen, skal det være korrekt angitt i den aktuelle committen (dette kan være vel så vanskelig å få riktig til som å skrive ting selv!). Dvs, den som har skrevet koden skal være 'author'. Hvis du har gjort dette riktig, ser du det i commit-oversikten ("N.N authored X hours ago"). Dette fikser du ved å
      * Hente/sende koden fra et prosjekt til et annet med merge request. Bruk "cherry-pick" for å plukke bare deler av koden.
      * Skrive koden inn i Eclipse etc. for hånd, men føre inn en annen "Author" (navn og epost) i commit-dialogen.
      * La vedkommende commite direkte til prosjektet ditt.
   * Hvis du har samarbeidet med noen mens du har skrevet kode (men skrevet ting selv), skriver du det i den aktuelle commit-meldingen. F.eks. "Implementert telljeløkkjer til regnbuepromp for einhjørningar.  (utviklet sammen med Dag H.)".
   * Hvis du har skjønt hvordan du skal løse noe eller noen har funnet en feil for deg, ta det også med i commit-meldingen. F.eks. "Thx. to Anna for pointing out weird glitch when moving SOUTH" eller "Fixes #2, thanks to @caz003 for reporting this".
   * Hvis du har funnet en kodesnutt for noe på nettet (StackOverflow, feks.) ta med kilden. For ikke-trivielle kodebiter må  du også sjekke lisens/opphavsrett.
   * Bruk i størst mulig grad samarbeidsfunksjonene på retting.ii.uib.no – dvs. "Issues", merge request med diskusjoner, kommentarer til enkelt-commits, og kommenterer til enkeltlinjer i en commit. 
   * Om det er noe du glemmer å ta med i en commit melding eller om du får feil Author på en commit med en annen kode, noterer du det i en tydelig oversikt i OVERVIEW-filen. (Det er ikke nødvendigvis lett å få dette riktig til alltid, og det er generelt en dårlig ide å prøve å endre historien i Git, så best å håndtere det utenom).
* Gi en kort oppsummering av eventuelt samarbeid i OVERVIEW-filen din. (Hvilke personer, hvilke deler av oppgaven, hva slags samarbeid, hvordan dere har gjort det (jobbet ved siden av hverandre, brukt div. Git-teknikker, send meldinger, e.l.))
* Du er selv ansvarlig for koden din og at du har forstått hvordan den virker. Dvs. at du bør kunne forklare ting om vi spør. Ditt eget prosjektbidrag bør være mer substansielt enn evt. kode/løsninger du har fått fra andre.

Forøvrig gjelder [UiBs regler om fusk og plagiat](http://www.uib.no/studiekvalitet/77864/fusk-hva-er-det-og-hvilke-konsekvenser-f%C3%A5r-det-deg-som-student). Akademisk uredelighet og (forsøk på) fusk reguleres av Universitetsloven, og mulige konsekvenser er blant annet annullering av eksamen og utestenging (evt. tilbaketrekking av vitnemålet om ting blir oppdaget i ettertid).

(Så lenge det er klart og tydelig hvem som har skrevet hva, hva kilden er og hvem som evt. har hjulpet til med hva, er det *ikke* fusk eller plagiat – men du får selvfølgelig bare poeng for ting du har gjort selv.)



# Steg 0

Som før skal du ha et repository for oppgaven på retting.ii.uib.no. Se [Lab
1](lab-1) og [Lab 2](lab-2) for mer informasjon og instrukser. Oppgaven skal dere kunne finne i
repositoriet med den følgende urien:

    https://retting.ii.uib.no/<brukernavn>/inf101.v17.Semesteroppgave1.git

# Steg 1 Få en oversikt over koden

## Code Overview
* inf101.v17.boulderdash.bdobjects - Objektene som hvert felt består av
* **inf101.v17.boulderdash.bdobjects.IBDObject** - Interfacet som hvert objekt i et felt må bestå av
* inf101.v17.boulderdash.bdobjects.IBDMovingObject - Interface for et objekt som flytter seg (f.eks. player eller bug) [extends IBDObject]
* inf101.v17.boulderdash.bdobjects.IBDKillable - Interface for et objekt som kan drepes (f.eks. player eller bug)
* inf101.v17.boulderdash.bdobjects.AbstractBDObject - Abstrakt klasse som implementerer felles oppførsel for alle felt-objektene.  [implements IBDObject]
* **inf101.v17.boulderdash.bdobjects.AbstractBDMovingObject** - Abstrakt klasse som implementerer felles oppførsel for bevegende objekter [extends AbstractBDObject, implements IBDMovingObject]
* inf101.v17.boulderdash.bdobjects.AbstractBDKillingObject - Abstrakt klasse som implementerer felles oppførsel for felt-objekter som dreper ting når de beveger seg over det. [extends AbstractBDMovingObject]
* inf101.v17.boulderdash.bdobjects.AbstractBDFallingObject - Abstrakt klasse for objekter som faller (f.eks. steiner og diamanter) [extends AbstractBDKillingObject]
* inf101.v17.boulderdash.bdobjects.BDBug - Et Monster [extends AbstractBDKillingObject, implements IBDKillable]
* inf101.v17.boulderdash.bdobjects.BDDiamond - En Diamond [extends AbstractBDKillingObject]
* inf101.v17.boulderdash.bdobjects.BDEmpty - Et tomt felt [extends AbstractBDObject]
* **inf101.v17.boulderdash.bdobjects.BDPlayer** - Spilleren [extends AbstractBDMovingObject, implements IBDKillable]
* **inf101.v17.boulderdash.bdobjects.BDRock** - Stein felt-objektet [extends AbstractBDFallingObject]
* inf101.v17.boulderdash.bdobjects.BDSand - Sand felt-objektet [extends AbstractBDObject]
* inf101.v17.boulderdash.bdobjects.BDWall - Vegg felt-objektet [extends AbstractBDObject]
* **inf101.v17.boulderdash.maps.BDMap** - Kartet som inneholder alle felt-objektene i et grid
* inf101.v17.boulderdash.maps.gui - GUI-relaterte kode.

# Steg 2 Lag en oversikt over systemet
## Steg 2.1 Bli litt kjent

* Kjør programmet (Main-klassen). Du kan bytte mellom fullscreen og vindu ved å trykke 'f',
og avslutte ved å trykke 'q' eller ESC. Foreløpig fungerer ikke spillet i det hele tatt, du kan bare se et kart.
* Finn ut hvor fargene kommer fra, og bytt farge på sanden til f.eks. `Color.SANDYBROWN` eller en annen farge du liker. 
* Se på `maps`-pakken. Finn metoden som oversetter mellom tegn ('*', '#', 'p', osv) og BD-objekter – dette er en såkalt [factory-metode](https://en.wikipedia.org/wiki/Factory_method_pattern).
Legg til et tilfelle som lager en BDDiamond for tegnet 'd'. Kjør programmet igjen og se at du får gule diamanter på skjermen. (Bytt gjerne farge på diamantene også)
* Gå inn i Main-klassen og prøv forskjellige kart. Det ligger ved tre kart i tekstfiler, `level1.txt` er en omtrentlig kopi fra det originale spillet.

## Steg 2.2 Beskriv systemet
Beskriv hvordan programmet er organisert med dine egne ord. Dette kan også inkludere diagrammer for
å beskrive strukturen til koden. Tegn gjerne på papir først mens du jobber med å få oversikt.

* Studer filene i inf101.v17.boulderdash.bdobjects først
* 1. Hvilke interface finnes? Hva er sammenhengen mellom dem og hva brukes de til?
* 2. Hva slags rolle spiller arv i designet til programmet?
* 3. Det er flere abstrakte klasser i systemet. Hva slags funksjon har de? Hvorfor er de abstrakte?
* 4. Hvor er hoveddelen av logikken til spillet er implementert? Få oversikt over metodene, hvor de er implementert, hvordan de kalles.
* 5. Hva slags rolle spiller abstraksjon i dette programmet?
* 6. Hvordan kunne man lagt til en ny type felt?
* 7. Hvordan er det implementert at en diamant faller?

Denne beskrivelsen burde legges til i innleveringen din, enten ved å fylle tekst i `OVERVIEW.md`, eller ved å legge
til PDF-dokumenter eller bilder (du kan legge til filer i Eclipse-prosjektet med *Import → General → File System*). 
Bruk git til å legge til disse filene
i repositoriet ditt og push det til retting.uib.no sammen løsningen din til resten av oppgaven.


# Steg 3

I dette steget skal du fullføre implementasjonen av spillet.

## Steg 3.1 Implementer `getPosition(IBDObject obj)` i BDMap
`BDMap` blir brukt til å lagre posisjonen til alle objektene i et grid. Klassen har `get`-metoder slik at du kan finne objektet som ligger på en gitt posisjon.
I flere tilfeller (du kan finne ut hvor ved å velge metoden i Eclipse, og så kjøre *Navigation → Open Call Hierarchy* fra menyen) trenger vi også å finne posisjonen gitt et objekt – til det trenger vi `getPosition()`-metoden som du nå skal implementere.

`BDMap` holder alle objektene i et grid, `IGrid<IBDObject> grid`. Metoden `getPosition()` må gå gjennom hver `x` og `y` koordinat
i gridet, for å finne objektet vi leter etter, og returnere posisjonen. Hvis objektet ikke finnes i gridet må skal den
returnere `null`.

### Bonus points
Denne metoden kan bli implementert mye mer effektivt ved hjelp av et [hashmap](http://www.codejava.net/java-core/collections/java-map-collection-tutorial-and-examples),
som lagrer posisjonene med objektene som søkenøkkel.
Legg til et`HashMap<BDObject,Position>` som en ny feltvariabel. Når et objekt legges til eller endrer posisjon, bruker du `put`
for å assosiere objektet med posisjonen i hashmap-et. Tilsvarende kan du bruke `get` for å slå opp posisjonen til et objekt.

### Spørsmål

* Hvorfor trenger vi `getPosition`-metoden? Kunne vi like gjerne ha lagret posisjonen i hvert enkelt objekt?
* Hvis vi bruker et hashmap til å forenkle jobben med å finne posisjoner, har vi laget en sammenheng mellom
to av feltvariablene; grid-et og hashmap-et. Hva er sammenhengen? (Her har vi en [*datainvariant*](https://retting.ii.uib.no/inf101/inf101v17/wikis/forelesninger/1415-forkravinvariant),
en begrensing på datarepresentasjonen i objektet.)
* Ville vi fått en tilsvarende sammenheng mellom grid-et i BDMap og BD-objektene våre om vi lagret posisjonen i hvert enkelt objekt? Kan det være problematisk?

## Steg 3.2 Implementer step()-metoden

Implementer `step()`-metoden i `BDMap`. Den skal gå gjennom hver koordinat i gridet, og kjøre `step()` på objektet som er lagret der.
Når du har fikset det, bør du kunne se den grønne buggen bevege seg rundt i `testMap.txt`. (Du kan fremdeles ikke
flytte spilleren før du har gjort 3.4.)

## Steg 3.3 En liten test

Kikk på testene i `inf101.v17.boulderdash.bdobjects.tests`. Disse testene følger et enkelt prinsipp:

* Sett opp et testscenario, med et kart med noen få objekter på.
* Kjør noen få steg, og se at objektene beveger seg som forventet

Dette er typiske eksemeplbaserte tester. Se på testen i `BugTest`; den sjekker at i løpet av hundre steg vil en uhindret BDBug bevege seg
minst ett steg. Utvid denne litt:

* Lag en testmetode til hvor buggen er innelåst av vegger ('*'), og se at den ikke beveger seg da; tilsvarende for sand ('#').
* Lag en test hvor du sjekker at den nye posisjonen til buggen er som forventet (buggene beveger seg WEST, NORTH, EAST, SOUTH).
* Lag en test til hvor spilleren ('p') står i veien for buggen. Sjekk at spilleren har blitt drept etter en del steg (map.getPlayer().isAlive()).

(Buggene beveger seg med en del stegs mellomrom, så du må gjerne kjøre step i en løkke slik det er gjort i de eksisterende testene.)

## Steg 3.4 Implementer BDRock

Vi trenger et `BDObject` som oppfører seg som en stein i spillet. Vi har allerede
`AbstractBDFallingObject` som er en abstrakt klasse som implementerer oppførselen til
et fallende objekt. `BDRock` skal arve fra `AbstractBDfallingObject` med følgende oppførsel:

* Steiner kan `push()`-es `EAST` eller `WEST` if feltet vi dytter mot er tomt (BDEmpty).
(To steiner som ligger ved siden av hverandre kan ikke dyttes, siden det da ikke er noe tomt felt.)

Lag en ny klasse `BDRock extends AbstractBDFallingObject` med følgende:

* En konstruktør `BDRock(IBDMap owner)` som kaller konstruktøren til superklassen (`super(owner)`)
* Metoden `Paint getColor()`: returnerer fargen (f.eks. `Color.DARKGRAY`)
* Metoden `push(Direction dir)`: dytter steinen basert på logikken beskrevet over. Den skal gjøre følgende:
    * Sjekke at retningen er enten EAST eller WEST, og kaste en exception om ikke
    * Finne posisjonen på feltet steinen skal dyttes inn i
    * Sjekke at det nye feltet er gyldig ved hjelp av `owner.canGo()`, og sjekke at feltet er `BDEmpty`
      (bruk `instanceof` for å sjekke at om et objekt er av en spesifikk klasse/interface – `target instancecof BDEmpty`).
    * Kall `prepareMove()` fra `AbstractBDMovingObject` for å flytte steinen til den nye posisjonen. Dette vil sette opp ting
      slik at steinen flytter seg ved neste tidssteg.
    * Returnere `true` hvis steinen ble flyttet og `false` ellers.
* Oppdater `BDMap` slik at den lager et `BDRock`-objekt når kartet har et `r`-tegn.

Se på testene i FallingTest (de bruker nå diamanter 'd'), og lag kopi av testmetodene som tester med stein ('r') i stedet.
Kommer du på flere gode testscenarier? Du bør *minst* lage en test hvor du sjekker at `push` fungerer som den skal.

## Step 3.5 Implementer `keyPressed()` og `step()` i `BDPlayer`

### Key Pressed

Metoden `keyPressed()` i `BDPlayer` tar et `KeyCode`-object, og kalles hver gang spilleren
trykker på en tast. Knappen indikeres med KeyCode-en. F.eks. vil følgende kode sjekke om 
venste-tasten ble trykket, og sette `askedToGo = Direction.WEST`:


    public void keyPressed(KeyCode key) {
		if (key == KeyCode.LEFT) {
			askedToGo = Direction.WEST;
	}

Gjør ferdig denne metoden så den setter askedToGo til `EAST`, `NORTH`, eller `SOUTH` når spilleren trykker `RIGHT`, `UP`, eller `DOWN`.

(Dette er typisk *event-drevet programmering* hvor metoder i programmet vårt blir kalt når
ting skjer utenfor programmet. Dette er vanlig for spill og programmer med grafiske brukergrensesnitt – man har
en metode som blir kalt for hvert tidssteg, og metoder som blir kalt når tastatur eller mus brukes.)

### Step-metod

Hvert `BDObject` har en `step()`-metode som blir kalt med jevne mellomrom for hvert objekt på kartet (ca 8 ganger i sekundet).
For `BDPlayer` skal metoden gjøre følgende: 

* Spør kartet (`owner`) om posisjonen
* Hvis `askedToGo != null` har brukeren med om bedt om å flytte, og vi skal gjøre:
    * Finn feltet vi skal flytte til og sjekk om det går an å flytte seg dit (`owner.canGo()`), og evt se hva slags felt det er:
    * Hvis vi flytter inn i en BDDiamond, skal vi øke `diamondCnt`
    * Hvis vi flytter inn i en BDRock i retningen `EAST` or `WEST`, må vi kalle `push` metoden og se om vi klarer å flytte steinen. (Om
      ikke, kan vi ikke flytte oss likevel)
    * Hvis vi flytter inn ien BDBug dør spilleren (`kill()`)
    * Hvis vi flytter inn i BDSand eller BDEmpty er det bare å flytte
    * Som tidligere skjer flytting ved å kalle `prepareMove(nyPosisjon)` – selve flyttingen vil så bli tatt hånd om automatisk av superklassen
* Til slutt må vi sette `askedToGo` til `null` (i påvente av ny input fra brukeren) og kalle `super.step()`.

### Tester

Lag en testklasse `PlayerTest`. Den kan kanskje likne litt på `BugTest`. Tenk ut noen testscenarier hvor spilleren beveger seg (f.eks. dytter en stein,
plukker opp en diamant osv.). Lag testmetoder for disse. 

* Husk at du kan kontrollere spilleren fra testen ved å kalle feks 'player.keyPressed(KeyCode.LEFT)'.
* Husk at du må kalle `step`-metoden for at spilleren faktisk skal flytte på seg.


## Steg 3.6 Oppdater beskrivelsen av systemet basert på erfaringene dine

# Steg 4 Bonus-oppgaver
Du bør gjøre noen av disse for å kunne oppnå topp-score. Du kan evt gjøre andre utvidelser om du har gode ideer selv.

## Idé 4.1: AI for BDPlayer

Du kan prøve å erstatte player-objektet med et som ignorerer tastetrykk og beveger seg på egenhånd. Du kan gjøre dette slik:

 * Lag en klasse `AIBDPlayer extends BDPlayer`.
 * Overstyr `keyPressed` så den ignorerer tastetrykkene.
 * I step-metoden, finn en retning vi ønsker å gå i (i verste fall velg en tilfeldig retning), og sett `askedToGo` til denne retningen. Kall `super.step()`, 
   den vanlige BDPlayer-klassen tar hånd om resten.
 * Prøv å finne en lur måte å velge hvor AI-spilleren skal gå. Du trenger antakelig å studere kartet i alle fire retninger for å finne ut hvor du *kan* gå, og
   om det er lurt å gå dit (f.eks. ikke gå SOUTH hvis vi har en stein i retning NORTH). En mulighet er å følge samme retningen, og så snu når man treffer noe.
 * Det er ikke så vanskelig å lage en veldig enkel AI-spiller som bare går ganske tilfeldig rundt – men å lage en som faktisk klarer å spille spillet er veldig
   vanskelig så vi forventer ikke at dere får til det (blant annet må man bruke en del stifinningsalgoritmer som dere ikke har lært).

## Idé 4.2: Fancy Rocks
Hvis to steiner er stablet oppå hverandre, med ledig rom på en eller begge sider, så skal egentlig den øverste steinen falle ned:
```
 r 
 r    ->   rr
***        ***
```

Implementer dette. Regelen er (sånn ca):

* En stein "faller" til siden (WEST eller EAST) om feltet ved siden av *og* på skrå nedenfor er tomme. Hvis det er ledig på begge sider (som i eksemplet over) skal steien falle en
en tilfeldig retning. Hvis feltet rett under steinen er sand, skal den *ikke* falle (den faller altså bare om den ligger oppå en annen stein, diamant eller vegg).
* Regelen gjelder egentlig for alle fallende objekter, diamanter også. Du gjør implementeringen ved å oppdatere `step()`-metoden i `AbstractBDFallingObject`.

[Se forøvrig regelbeskrivelsen her](https://totalmentegame.wordpress.com/boulder-dash-rules-of-the-game/)

## Idé 4.3: Fancy Images
Du kan få spillet til å se mye bedre ut ved å bruke bilder i stedet for farger. I stedet for å returnere en Color i `getColor` kan du bruke en [ImagePattern](https://docs.oracle.com/javase/8/javafx/api/javafx/scene/paint/ImagePattern.html).
Dette er også en JavaFX `Paint`, som GUI-en kan bruke til å fylle feltene med. (Andre paint-alternativer er gradienter)

Om du ikke er flink til å tegne selv, kan du finne glimrende grafikk på [OpenGameArt](http://opengameart.org/) – **husk å skrive i oversiktsdokumentet hvor du har fått 
grafikken fra** (webside, opphavsperson, copyright-lisens – om du bruker OpenGameArt, finner du opplysningene i *License(s)* og *Copyright/Attribution Notice*).

## Idé 4.4: Create more maps
Keep in mind when designing a map that it should be possible to solve it. A map cannot be solved when there is a diamond that cannot be reached by the player in any way.

(Du kan også prøve å lage en map-generator.)
