# INF112 V22 -- Lesestoff

Pensum merkes spesielt, øvrig fordypningsstoff er også listet opp her. Husk at
for noen av forelesningene finnes det kodeeksempler dere kan se på, de ligger
samme katalog som forelesningsnotatene gjør i katalogen demo. 

Hovedboken er [Agile Technical Practices Distilled](https://leanpub.com/agiletechnicalpracticesdistilled) av Santos, Consolaro og Di
Gioia, og prosjektmetodikk dekkes stort sett av [Kanban and Scrum - Making the
Most of Both](https://www.infoq.com/minibooks/kanban-scrum-minibook/) av Skarin
og Kniberg. 

Hele Kanban/Scrum-boken er obligatorisk, samt mesteparten av hovedboken. 

Pensum: 
* Introduction
* First steps (minus TDD III)
* Walking (minus Test doubles, Testing legacy code)
* Running (minus OLID) fordypning connascence
* Flying (minus understand the business, story of team c)

Mer detaljert for hver forelesning: 

1. Kommunikasjon: 
    1. Pair programming-kap i boken
    2. Forelesningsnotater
    3. [Effektiv kommunikasjon](https://www.smashingmagazine.com/2014/06/communicating-effectively-in-projects/)
    4. [Parprogrammering](http://sedano.org/toddsedano/2017/10/24/considerate-pair-programming.html)
         (både del 1, del 2 og del 3)
    5. Fordypningsstoff: [Mer om parprogrammering](https://medium.com/@weblab_tech/pair-programming-guide-a76ca43ff389),  
    [Hvordan lese kroppsspråk](https://www.verywellmind.com/understand-body-language-and-facial-expressions-4147228), 
    [Mer om kroppsspråk](http://www.talentsmart.com/articles/8-Great-Tricks-For-Reading-People%E2%80%99s-Body-Language-2147446644-p-1.html)
2. Testing: 
    1. Fra boken: Classic TDD 1, Classic TDD 2
    2. Forelensingsnotater 
    3. Fordypning: fra boken: Outside-in-development, behaviour-driven development
3. Prosjektmetodikk:  
    1. kanban/scrum-bok
    2. Forelesningsnotater
    3. [Intro til xp](https://www.agilealliance.org/glossary/xp/)
4. Versjonskontroll: som i fjor
    1. Forelesningsnotater
    2. Fordypningsstoff: [Introduksjon til git](https://git-scm.com/book/en/v2/Getting-Started-Git-Basics), 
                         [Git branching og hvordan commits lages](https://git-scm.com/book/en/v2/Git-Branching-Branches-in-a-Nutshell#ch03-git-branching), 
                         [Vanlige gitkommandoer](https://www.robinwieruch.de/git-essential-commands/), 
                         [Git cheat sheet](https://medium.com/@nendhruv/essential-git-commands-every-developer-should-know-1249d4d597b5), 
                         [Hvordan .git-katalogen virker](https://www.daolf.com/posts/git-series-part-1/)
    3. Fordypning: Learn by doing, online ressurser og 'oppgaver': 
                        [Learn-git-branching](https://learngitbranching.js.org/), 
                        [Visualizing Git](http://git-school.github.io/visualizing-git/)
5. Spesifisering og krav(hva er dette? krav - funksjonelle/ikke-funksjonelle, brukerhistorier, roller, personas mm): 
    1. Forelesningsnotater 
    2. [Hva er en userstory](https://www.atlassian.com/agile/project-management/user-stories)
    3. https://www.guru99.com/functional-vs-non-functional-requirements.html <— om funksjonelle/ikke-funksjonelle krav
    4. Relevant innhold i boken
    5. Fordypningsstoff[Hva er BDD](https://dannorth.net/whats-in-a-story/)
6. Planlegging/MVP:
    1. Forelesningsnotater
    2. [Intro til MVP](https://www.agilealliance.org/glossary/mvp/)
    3. [Mer om MVP](https://www.productplan.com/glossary/minimum-viable-product/)
    4. Relevant innhold i boken
7. Realisere et krav, akseptansekriterier og Intro til UML: 
    1. Forelesningsnotater
    2. [Om akseptansekrav](https://www.altexsoft.com/blog/business/acceptance-criteria-purposes-formats-and-best-practices/)
    3. I hovedboken: Outside-in development, behaviour-driven development
    4. Fordypningsstoff: [Litt om UML](https://tallyfy.com/uml-diagram/), [Mer om UML](https://www.smartdraw.com/uml-diagram/)
8. Refaktorering: 
    1. Forelesningsnotater 
    2. I hovedboken: Design II: refactoring, Design III: code smells
9. Logging:
    1. Forelesningsnotater
10. Introduksjon til Design og UX:
    1. Forelesningsnotater
11. Build/deploy/arkitektur: 
    1. Forelesningsnotater
    1. [Client/server](https://www.techopedia.com/definition/438/clientserver-architecture) og [mer info](https://en.wikipedia.org/wiki/Client%E2%80%93server_model)
    2. [p2p](https://www.techopedia.com/definition/454/peer-to-peer-architecture-p2p-architecture)
    3. [Forskjell mellom p2p og client-server](https://techdifferences.com/difference-between-client-server-and-peer-to-peer-network.html)
    4. Fordypningsstoff: [Om pom.xml](http://maven.apache.org/pom.html) og [Maven livssyklus](http://maven.apache.org/guides/introduction/introduction-to-the-lifecycle.html)
12. Kodekvalitet/SRP: 
    1. Forelesningsnotater, 
    1. I hovedboken: Object calisthenics, SRP i SOlid principles, wtf principle, cohesion and coupling, the four elements of simple design
    2. Fordypning (hovedboken): cohesion and coupling, connascence
13. Personvern/etikk: 
    1. Forelesningsnotater 
    2. personvernforordningen.pdf (ligger i fil-lageret)
    3. Fordypningsstoff: [Feilene som førte til vigilo-skandalen](https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/naJQmL/her-er-feilene-som-foerte-til-vigilo-skandalen),
    [Vigilo uttaler seg](https://www.bt.no/nyheter/i/OpB3AV/vigilo-sjef-tar-selvkritikk-etter-skandalen),
    [Out of Control](https://www.forbrukerradet.no/undersokelse/no-undersokelsekategori/report-out-of-control/),
    [Grindr-skandalen](https://www.nytimes.com/2020/01/13/technology/grindr-apps-dating-data-tracking.html)
14. Designmønstre: 
    1. Forelesningsnotater 
    2. Fra boken: Design patterns (Design IV) 
    3. [SourceMaking](https://sourcemaking.com/) (de mønstrene vi går gjennom på forelesning)
15. Lovverk, åndsverk og lisenser: 
    1. Forelesningsnotater
16. Sikkerhet og brukbarhet: 
    1. Forelesningsnotater 

