# Installere Java 17 på Windows

For at Java skal virke er det 2 hovedmomenter som må være på plass:
- En mappe som heter jdk-17.0.1 eller lignende må finnes på PCen, inne i den vil det finnes blandt annet 2 filer som heter java.exe og javac.exe
- PCen må vite hvor denne mappen er slik at når du skriver en kommando så finner PCen rett fil. Dette gjøres litt forskjellig avhengig av operativsystem.

Sjekk om du har Java installert ved å gå til et terminalvindu (command line) og skrive `java -version`. Dersom du har Java installert vil du få vite hvilken versjon. Dersom du får `command not found` eller tilsvarende, eller en lavere versjon enn Java 17 (f.eks. 8 eller 9) må du installere nyeste versjonen.


```
> java -version
command not found: java
```

### Steg for steg
1. Åpne Filutforsker og naviger deg frem til ``C:\Program Files``. Hvis det ikke finnes allerede opprett en mappe med navn "Java".
2. [Klikk her for å laste ned Java 17](https://jdk.java.net/java-se-ri/17). Velg ``Windows 10 x64 Java Development Kit`` (zip). 
3. Høyreklikk zip-filen og velg "Pakk ut". Velg Java-mappen du opprettet i steg 1: ``C:\Program Files\Java``.
4. Legg til "path variable" for Java.
    - I søkefeltet ned til venstre (Windows søk) skriv "Vis avanserte Systeminnstillinger" og trykk ``enter``.
    - Trykk på ``Miljøvariabler``

    <img src="images/Avanserte-systeminnstillinger.png" alt="drawing" width="350"/>

    - Under "Brukervariabler for <ditt brukernavn>" trykk på ``Ny``. Variabelnavn: ``JAVA_HOME`` og Variabelverdi: ``C:\Program Files\Java\jdk-17.0.1``.

    <img src="images/JAVA_HOME.png" alt="drawing" width="400"/>

    - Under "Systemvariabler" dobbelklikk variabelen "Path". Trykk "Ny" og skriv inn ``C:\Program Files\Java\jdk-17.0.1\bin``

    <img src="images/Path.png" alt="drawing" width="400"/>
    
    - Trykk "Ok" til alle vinduer er stengt.

Når du er ferdig med installasjonen kan du kjøre `java -version` kommandoen igjen *i et nytt terminalvindu*, og sjekke at versjonen er riktig.

```
> java -version
openjdk version "17.0.1" 2021-10-19
OpenJDK Runtime Environment (build 17.0.1+12-39)
OpenJDK 64-Bit Server VM (build 17.0.1+12-39, mixed mode, sharing)
```

✅ Når `java -version` kommandoen gir versjon 17 kan du gå videre.
</a>

### Troubleshooting
- Dersom terminalvinduet ikke forstår kommandoen (command not found eller lignende) etter Java er installert, kan du prøve å starte et nytt terminalvindu og se om det fungerer der.
- Har du ikke Windows men likevel problemer med path se [her](https://www.baeldung.com/java-home-on-windows-7-8-10-mac-os-x-linux).
